DOE S NORMAAL JOH! (1)

Vierhonderd euro?!

Dat kan de jeugd toch niet ophoesten? Het is niet zo dat die jongelui niet naar school wìllen. Ze mógen niet meer! Studieschuld, maar dan anders. Even lekker chillen met vrienden wordt tegenwoordig beboet en een feestje fiksen vraagt een veel te inventieve aanpak. Je gaat als jongere natuurlijk niet thuis rondhangen bij die opgefokte ouders van je die zich druk maken over een griepje!

Er gaan ieder jaar mensen dood aan griep. Vooral de zogeheten kwetsbare mensen. Die gaan nou eenmaal eerder dood. Zoals het sterven bij het leven hoort. Is het niet gewoon zoiets als een natuurlijke selectie in toch een best vol landje?

Je moet er gewoon voor zorgen dat je een beetje gezond blijft. De hele dag binnen zitten achter een schermpje is bijvoorbeeld niet gewenst. Bewegen dus. Bij voorkeur buiten. Sporten in het park, hardlopen over het strand, rondrennen in het bos. Besef wel dat op dit moment een niet gebruikt abonnement van de sportschool voordeliger kan uitpakken. En vanuit financieel oogpunt is het vanaf deze week vooral verstandig te overwegen of je die vitaminerijke voeding, vrij logisch vers van de markt, toch tijdelijk elders kunt verkrijgen.

Wat een gedoe. Zelfs een klusje klaren in je eigen toko is ingewikkeld. Natuurlijk ben je opgewekt nu je partner een reden minder heeft om te zeuren. Dat uitgestelde plan pak je op en aan. De bouwmarkt is open en de bezoekersaantallen bevestigen de collectieve motivatie van alle makers.

Het gaat toch niemand aan wat jij doet. Je mag een mening hebben. We leven in een vrij land!

WE leven in een vrij land.

We LEVEN in een vrij land.

Maf medemens van me, mag ik je meenemen in hetgeen jou mogelijk is ontgaan?

Het is namelijk crisis. En in tijden van crisis moet je overleven. Nou snap ik dat jij, net als ik nogal verwend bent, omdat we beiden geen oorlogen, natuurrampen of soortgelijke collectieve ontwrichtingen hebben meegemaakt en daar dus behoorlijk onervaren in zijn. Maar damn!

De enigen die nu alle regels mogen breken zijn de veerkrachtige zorgprofessionals die vol passie en met een wel opgeleid brein de verantwoordelijkheid nemen voor jou, mij en die miljoenen andere exemplaren.

En tot slot: Wees niet vies van noodzakelijke adviezen. Leven begint met ademen. Dat blijkt knap lastig wanneer besmet. Dus DOE S NORMAAL JOH!

Anneke Polman